Várak, kiránduló helyek és hegyek Kisbárkány közelében

Ha a közelünkben járnak érdemes meglátogatni a közeli várakat, melyek ma felújított formában idézik a régmúlt idők romantikus kúltúráját. Mint például a Hollókői vár, Salgói vár, Somoskői vár. Nem utolsó sorban a Karancs kilátó is kiváló kiránduló időtöltést kíván az alatta lévő kacsás tóval, mely vonzza az ide látogatókat, állandó kiskacsa szaporulataival, melyet kenyérrel etetnek a látogatók.

Salgó várától néhány perces sétával érhetjük el Boszorkánykő (Kis-Salgó) szikláit. A Boszorkánykő körül kialakított geológiai tanösvény egy kisebb hasadékvulkán igen változatos kőzeteit mutatja be. Láthatunk itt mélyből felszakított üledékzárványokat, hajlott lávalemezeket, kukoricacsövesedő bazaltoszlopokat stb. A sziklagerinc keleti fala közel függőleges, ami elérheti a 15-20 m magasságot is. Valamint Szilváskői bazalt folyam, amely régen kihunyt vulkán nyomairól árulkodik, ezen kívül rendkívüli kilátást nyújt az ide látogatóknak. Ez Salgótarjánból Somlyóbánya felől közelíthető meg. A megfelelő elizigazításról szívesen adunk információkat az ide látogató vendégeinknek az elérhetőség fül alatt, és személyesen is az Önkormányzati Irodánkban.

Hollókő

Környezetünkben található a Hollókői vár, mely egyaránt látványosság, másrészt kiváló kirándulóhely, mely után nálunk Kisbárkányban is megpihenhet a látogató. 

Szentkút


Ahová évente elzarándokolnak a környékbeliek és sokan mások.

A zarándoklat Kisbárkányban pihen meg, aztán folytatja útját Szentkút felé.

Somoskői vár

A somoskői vár a magyar-szlovák országhatár túloldalán, ma Salgótarjánhoz tartozó Somoskő fölé magasodó vulkáni csúcson található, már szlovák területen.

Tóstrandi tó

A Karancs lábánál elhelyezkedő Tóstrandi tó, melyben egyre szokványosabbá válik a vadkacsák etetése.

Salgói vár és környéke

Kerépáros túrával is megközelíthető a korábbi kisvasút vonalán

Karancs kilátó

A Karancs kilátó, három kilátó szinttel rendelkezik, mely a Karancs legtetejéhez párosulva egyedülállónak bizonyul az oszágban, és Európai szinten is megállja a helyét, hiszen tiszta időben a Tátráig is ellátni.

A 729 méter magas Karancs hegyen áll az Ipoly Erdő Zrt. által karbantartott 22,4 méter magas kilátó. Tiszta időben megpillanthatjuk Salgó és Somoskő várát, de elénk tárul a Bükk, a Mátra, a Börzsöny és akár a Tátra panorámája is. Salgótarján Tóstrand - Kercsegi leágazó (balra a sárga sávval jelzett turistaúton 300 m kitérővel a Nagy-Kercseget kereshetjük fel, ahol a magányos öreg tölgy, juhar és egyéb fákkal ékesített tisztáson számos tűzrakó helyet találunk.) - Kőbánya - Karancs-nyereg - Kápolna-hegy - (Karancs-nyereg) - Karancs-csúcs - Kis-Karancs - Somoskőújfalu. A Karancs-nyeregről 350 méternyire lévő Kápolna-hegyen találjuk a Margit-kápolnát. A szépen felújított kápolna egy igen régi eredetű, ősi szent hely, valószínűleg Árpád-kori előzményei vannak. A hagyomány szerint a tatárjárás viszontagságaiból megmenekülő IV. Béla királyunk emlékére épült. A magasan a környezete fölé emelkedő Karancs-hegy csúcsa (729 m) gyakran pipál, vagy párába, ködbe burkolódzva látszik a palócok lakta vidék szinte minden szegletéből. Minden bizonnyal ezzel érdemelte ki a "Palóc Olimposz" megtisztelő elnevezést. A csúcson lévő 22 m magas kilátótoronyból lenyűgöző körpanoráma nyílik a környező tájra.

Kőrösi Csoma Sándor Emlékpark

A Mátra nyugati szélén, a Zagyva völgyében a 21-es út mentén fekszik a páratlan panorámát és békét, nyugalmat nyújtó Körösi Csoma Sándor Emlékpark. A már messziről látható, jellegzetes alakú, hófehér buddhista szentélyt a sztúpát, Csoma halálának 150. évfordulóján 1992-ben személyesen őszentsége a XIV. Dalai Láma avatta fel. A sztúpa egy szent épület, amelyben ereklyéket és felszentelt tárgyakat helyeztek el. A sztúpa mellet egy kis pavilonban a megvilágosult tudósunk életét bemutató kiállítás látható, ahol a távoli Tibetet, a buddhista értékeket is megismerhetjük. A látogatók kényelmét szolgálja a tibeti stílusú Tara Teaház és ajándékbolt.

Az Országos Kéktúra Cserhátot átszelő szakaszán a túra résztvevői az útvonal végigjárásával megismerhetik Kisbárkány környezetében a  természet szépségeit, évszázadok alkotásait. Kisbárkánytól délre a szomszédos településen keresztül vezet a kéktúra útvonala.

Az alábbi térképek bővebb információt rejtenek.