Nemzetközi virágszőnyeg készítés

2021.07.25

Több mint húszéves hagyománnyal bír már a településen a virágszőnyeg-készítés. A falubeliek rendszerint az úrnapi körmenet előtt díszítik szirmokból alkotott mintákkal az aszfaltot, azonban idén egy, a Szent Jakab-év alkalmából életre hívott nemzetközi kezdeményezéshez is csatlakoztak.

Comisión Gestora Alfombristas Caminos de Santiago meghívására csatlakoztunk egy nemzetközi virágszőnyeg készítéséhez. A Szent Jakab-év alkalmából 2021. július 24-25-én mindenki saját városában, településén készíti el a virágszőnyeget a megadott kép alapján. A Szent Jakab-út (spanyol neve: Camino de Santiago), El-Caminó-nak is nevezik, a Világörökség része. Jelképe a fésűkagyló, amely a zarándokút mentén felfestve megtalálható, ezt kell a világ minden táján egy időben elkészíteni.

Településünket bemutató rövid videó, a virágszőnyegekből pici ízelítő és egy kis invitáló az eseményre

2955 km-re Santiago de Compostela városától, a Szent Jakab-katedrálistól, egy kicsit ma mi is részesei lehettünk az El Camino zarándokútnak, mely a világörökség része. Jelképe a fésűkagyló, melyet a virágszirmokból kirakott kép is ábrázol. Nagyszerű élmény volt részt venni ezen a nemzetközi eseményen, melyen a világ minden táján egy időben kellett megalkotni a Világméretű Virágszőnyeget. Hálás köszönet minden résztvevőnek!


További részletek és a Spanyolországig jutott virágszőnyegek híréről a Nógrád Megyei Hírlap által készített összefoglaló és egy rövid videó az alábbi linken megtekinthető.