Ravatalozó bővítés filagória térrel

2020.09.15

Projekt címe: Ravatalozó bővítése

Projekt rövid összefoglalója: A projekt tárgya a Kisbárkány lakossága által 50 éve társadalmi munkával épített és idő közben felújított ravatalozó épületének filagóriával való kibővítése. A fejlesztéssel a temetési gyászszertartások időjárástól függetlenül megfelelő infrastruktúrát biztosítanak a gyászolóknak.

A településen élők számára fontos a hagyományaik őrzése és hitéleti tevékenységeik gyakorlása. Kisbárkány Község Önkormányzata üzemeltetésében külterületen lévő temető területén található ravatalozó előtetővel való kibővítése valósult meg helyi illetőségű vállalkozó kivitelezésében. Az időjárás viszontagságai elleni védelmi funkciót betöltő előtető (erős napsütés, szél, csapadék) méltó megemlékezéshez szükséges feltételeket teremt a gyászolóknak. Az önkormányzat költségvetése nem engedi a szükséges fejlesztések pályázati forrás nélküli finanszírozását, ezért a ravatalozó felújításához kérte a Magyar Falu Program keretén belüli támogatás igénybevételét.

A ravatalozó a környezetbe illeszkedő modern kialakítással, fa alapanyaggal és minőségi bádogozással kiegészítve biztosítja a végső búcsú idejét.

A bővítés előtti állapotról néhány fotó:

A település lakóinak összefogását bizonyítja, hogy az eredeti ravatalozó épületét 1968-ban társadalmi munkával építették (Forrás: Nógrád Megyei Hírlap 1968. december 293. számának cikke).

Anno: a régi ravatalozó bontása, újjáépítése a '90-es évek második felében