Barangolás a Belső-Cserhát és Karancs völgy településein

2018.10.19
Projekt azonosító: TOP-5.3.1-16-NG1-2017-00005
  • a kedvezményezett neve: Sóshartyán Község Önkormányzata

  • a projekt címe: "Barangolás a Belső-Cserhát és a Karancs völgy településein"

  • a szerződött támogatás összege: 69.225.000 Ft

  • a támogatás mértéke (%-ban): 100 %

  • a projekt tartalmának bemutatása: A projekt egy rendkívül széles körű összefogás eredményeként létrejött programsorozat, amely tartalmaz minden fontos elemet ahhoz, hogy a nógrádi identitás minél nagyobb mértékben megerősítésre kerüljön a projektidőszak alatt. A projektet 16 önkormányzat közösen adja be, a konzorciumvezető Sóshartyán település, a projekt célterülete a résztvevő önkormányzatok által lefedett térség. A konzorciumi tagok között minden kérdésben egyetértés mutatkozott, köszönhetően annak, hogy kizárólag önkormányzatok vesznek részt a projektben. Az önkormányzatok a legközelebb helyezkednek el a helyi lakosokhoz, így az igényeket a legrövidebb áttéttel tudják továbbítani. Egyhangú döntés született abban is, hogy a konzorcium nem vesz tagjai közé civil szervezeteket, így a leghatékonyabban valósulhat meg a kommunikáció a szervezetek között. A projekt legfőbb eleme a rendezvények szervezése, amely a nógrádi identitást kihangsúlyozó elemek mellett tartalmaz közbiztonsági és közlekedésbiztonsági, jól elkülöníthető részeket is. A rendezvények mindegyike új, eddig nem tartott esemény, aminek köszönhetően várhatóan az újdonság hatása érvényesül a látogatottság fokozása terén. Emellett a rendezvények egymással összefüggő tervezés eredményei, így egy rendezvénysorozatot alakítanak, ami pedig a szinergikus hatást használja ki, így várhatóan a költségvetés által determináltnál jelentősen nagyobb volumenű programok kerülnek megtartásra. Ki kell továbbá emelni a kötelező elemek közül a képzéseket és a tanulmányutat, amelyeknél a pályázó rendkívüli kedvezményeket tudott elérni a nagyobb mennyiségre vonatkozó indikatív ajánlatkéréseknek köszönhetően. A projekt felmérése során világossá vált, hogy a párhuzamosan zajló fejlesztéseknek nagyobb publicitást szükséges adni, ezért a pályázó kiemelten kezeli a partnerséget, ezen belül is az információs kampányokat. Meg kell egyszerűen ismertetni a nógrádi emberekkel a helyi fejlesztéseket, meg kell érteniük, hogy mekkora értékek teremtődnek térségükben. Szintén fontos eleme a pályázatnak az eszközbeszerzés, ahol a konzorcium tagjai külön-külön szavazati joggal rendelkeztek az eszközkeret kialakításánál, itt is egyhangú szavazással érték el az eredményeket. Összefoglalva megállapíthatjuk, hogy a projekt a helyi identitás kiemelésére fókuszál, ehhez a komoly tapasztalattal rendelkező konzorciumi tagok feltehetően a leghatékonyabb módszert választották. A projekt célja ezért közvetlenül és közvetetten is a nógrádi identitástudat erősítése a települések lakosaiban.

  • a projekt tervezett befejezési dátuma: 2021. december 1.

  • projekt azonosító száma: TOP-5.3.1-16-NG1-2017-00005

A pályázat keretében az alábbi programok valósultak meg


A közlekedésbiztonsági program keretében A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság közreműködésével és támogatásával Vojtkovszky Attila balesetmegelőzési titkár ismertette a biztonságos közlekedés szabályait, valamint  Powerpoint bemutató és kisfilm vetítés segítségével mutatott rá az elkerülendő veszélyekre. Kétféle kresz-tesztet is kitölthettek a résztvevők, s a felmerülő kérdéseinkre is választ kaptunk. Izgalmas témaként a rendőri irányítás is szóba került, egy rögtönzött forgalomirányítást is láthattunk a program során. A résztvevők ajándék pólóval, kulaccsal, kis csokival és fényvisszaverős karkötővel lehettek gazdagabbak.

Fotódokumentáció az alábbi linken érhető el:


A közbiztonsági program keretében a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság közreműködésével és támogatásával Kiss Andrea rendőrszázados, bűnmegelőzési főelőadó tartott nekünk bűnmegelőzési felvilágosítást. Kisfilmeket tekinthettünk meg, amelyekben szó volt többek között az unokázós csalókról, a trükkös lopásokról is.  Andrea két hasznos eszközt is bemutatott a délután folyamán, melyet segíthetnek értékeink megvédésében.

Fotódokumentáció az alábbi linken érhető el:


E pályázat segítségével élesztettük újjá a szüreti felvonulás és mulatság hagyományát. Szüreti felvonulást az 1940-es évek végén tartottunk utoljára. A településről elszármazottak sokan visszatértek az ünneplés erejéig, a lovaskocsis felvonulás, népviseletbe öltözött lányok és legények, asszonyok és emberek, az élőzenés kíséret nagy sikert aratott. A szekéren a zenekar mellett a szüreti bíró utazott és mulatott a feleségével, a kisbíró pedig a falu több pontján is kidobolta mondandóját. Már az utcán táncra perdült a település apraja-nagyja, a vendégsereget a községházán finom pörkölt várta. Kezdetét vette a szüreti mulatság, hajnalig ropták, míg a zenészek abba nem hagyták.

Fotódokumentáció az alábbi linken érhető el: